Naše gobe
Ker se zavedamo, da “navadne” gobe niso več dovolj in je svežina nekaj, kar si želiš in potrebuješ bolj od vsega.
Butične gobe? Gobe, v katerih je zapisana zgodba. Niso šampinjoni, jurčki ali lisičke. To so drugačne gobe.
Pri Fungalistu dobiš šitake, kraljeve in ostale ostrigarje, resaste bradovce, reishi in še kaj…
Vse te gobe so pridelane na substratih, narejenih iz ekoloških sestavin. Posledično v teh gobah ni zdravju škodljivih snovi, kot so težke kovine, različne kemikalije od škropiv, ki se nahajajo v običajnih substratih ter antibiotikov iz živalskega komposta, na katerem rastejo šampinjoni.
Raziskave so pokazale, da vsakodnevno uživanje neonesnaženih gob lahko korenito spremeni počutje in izboljša kvaliteto življenja. V današnjem času so smatrane kot pripomoček pri obvladovanju stresa. Na to lahko gledaš iz različnih zornih kotov. Neustavljivo prodirajo v posameznikovo obvezno opremo. In prav je tako.
Gobe, ki jih gojimo so selekcionirane na podlagi povpraševanj in vaše potrebe. Ohranjamo avtentičnost z redkim in atraktivnim izborom naše ponudbe.
Osredotočeni smo na dobavo restavracijam. Pošlji povpraševanje preko spodnjega obrazca ali nas kontaktiraj na 040742575 ter info@fungalist.si
Pošljite povpraševanje
Kulinarične gobe
Kraljevi ostrigar (Pleurotus eryngii)
Je najbolj plemeniti predstavnik družine ostrigarjev. Ime ni privlečeno za lase. On slovi po svoji čvrsti strukturi, ki ohrani mnoge lastnosti tudi po toplotni obdelavi in je tako fantastičen nadomestek ali spremljevalec mesnim jedem. S primerno pripravo je zlahka imitator živalskim teksturam in pretenta marsikaterega posnemovalca klasičnih in tradicionalnih jedi. Prav tako kot se ti ugriz v njegovo kompaktno milino vtisne v spomin, se tudi kulturnost njegovega okusa razleze skozi celoto zaužitega živeža in ti je kmalu jasno, zakaj je kraljevi med ostrigarji. Kot zanimivost, pri tej gobi je bet uporabljen bolj strastno in ker je zares masiven, prevladuje nad klobukom. Tudi zaradi njegove konstitucije je v prednosti pred ostalimi gobami in vse več ljudi posega po njem, ker na krožnik vdihne vizualno boniteto. Lep je.
Levja griva – Resasti bradovec (Hericium erinaceus)
Je goba današnjega časa. Sprva ti njegov izgled natoči visoko mero strahospoštovanja, kar se skozi fazo spoznavanja samo še krepi. Na odrasli gobi se formirajo privlačne mehke resice, notranjost gobe pa zapolnjuje kompaktna žametna mehkoba.
Njegova pojavnost je še redka, a se ta hitro povečuje zaradi njenega živahnega vonja, okusa in močnega vpliva na področju veganstva, vegetarijanstvo in alternativne medicine. V kuhinje, kjer prevladujejo živalski elementi pa prav tako prinaša unikatno svežino in s tem ponuja priložnost za nove razsežnosti. Nekateri v njej vidijo pridih morske hrane, drugi z njo ustvarjajo mesu podobe jedi.
Ta goba je danes še privilegij za tiste, ki so pripravljeni nanjo in ima zadnjo besedo, ko v kuhinji pride do inovativnosti in kreative.
Šitake – japonski nazobčenec (Lentinula edodes)
So že dokaj uveljavljene eksotične gobe višje kategorije. Okus šitake suvereno pokaže svojo pomembnost v jedi in s svojo, ravno prav mehko-trdo teksturo, samozavestno čaka na ugriz.
Šitaka je že kot neobdelana goba primerno mehka in prijetnega vonja. Med obdelavo se še zmehča, a obdrži svojo kompaktnost. S svojo splošno specifičnostjo je močan atribut pri zadovoljevanju jedcev.
Zdravilne gobe
Reishi – svetlikava pološčenka (ganoderma lucidum)
Ta goba ni kulinarična. Njen okus je zemeljski, grenek in trpek, tekstura pa zelo krepka. Zaradi teh lastnosti se je pri kuhanju ne uporablja, zato pa je požela lovorike na področju alternativne medicine. Ta goba je že tisočletja ena najbolj uporabljenih na vzhodu, kjer jo koristijo pri izboljšanju najrazličnejših psihofizičnih stanj. Njeno delovanje posega na tako široko paleto anomalij, da je že kičasto, če navedemo prav vse.
Podpora imunskemu sistemu
Reishi je znana po svoji izjemni sposobnosti krepitve imunskega sistema. Polna bioaktivnih spojin, kot so beta-glukani in triterpeni, pomaga uravnavati imunski odziv, spodbuja odpornost proti različnim boleznim in vzpostavlja ravnovesje v organizmu. Vključitev reishija v rutino lahko okrepi obrambne mehanizme vašega telesa in vas ohranja v dobrem počutju skozi vse leto.
Olajšanje stresa in sprostitev
V središču današnjega hitrega sveta stoji reishi kot umirjajoča oaza. Je adaptogena goba, kar pomeni, da pomaga telesu pri prilagajanju na fizični in čustveni stres in znižuje negativne učinke tega na organizem oziroma ustvarja ravnovesje v telesu. Takšni agenti pripomorejo k uravnavanju spanja, poveča nivo energije in posledično vplivajo na odpornost.
Izboljšanje spanja
Reishi goba je pokazala močan potencial pri izboljševanju spanja in nočnega počitka. Konzumiranje gobe pred spanjem izboljšuje REM spalno fazo in spodbuja boljšo regeneracijo telesa.
Antioksidativno in protivnetno delovanje
Močni antioksidanti in protivnetne spojine v reishiju delujejo v harmoniji za boj proti oksidativnemu stresu in vnetjem. To so lastnosti reishija, ki igrajo pomembno vlogo pri spodbujanju zdravja srca in ožilja, podpori kognitivni funkciji ter ohranjanju mladostne vitalnosti.
Povezave do podrobnosti in znanstvenih člankov:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92757/
https://sl.wikipedia.org/wiki/Svetlikava_polo%C5%A1%C4%8Denka
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0065216408702533
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10094145/
https://sci-hub.wf/10.1016/j.hermed.2019.100268
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3995106/
https://www.researchgate.net/profile/Najeeb-Khatian/publication/330988315_A_REVIEW_OF_GANODERMA_LUCIDUM_REISHI_A_MIRACULOUS_MEDICINAL_MUSHROOM/links/5c5f1de445851582c3da0e89/A-REVIEW-OF-GANODERMA-LUCIDUM-REISHI-A-MIRACULOUS-MEDICINAL-MUSHROOM.pdf
Levja griva – Resasti bradovec (Hericium erinaceus)
Resasti bradovec je lokalna goba, ki v zelo omejenem obsegu raste tudi pri nas. Je na rdečem seznamu gob in njeno nabiranje ni dovoljeno, zato je gojenje te gobe dobrodošlo.
Ta goba je v kulinaričnem svetu pravi AS, a njen pravi sloves se je začel širiti zaradi njene ekskluzivne sposobnosti obnavljanja živčevja, oziroma spodbujanju kognitivne vitalnosti. Pravijo ji hrana za nevrone. Vsebuje hericenone in erinacine. To sta spojini, ki pozitivno vplivata na razvoj nekaterih nevrodegenerativnih bolezni kot so demenca, alzheimerjeva in parkinsonova bolezen, vplivata tudi na kognitivne motnje, izboljšujeta spomin, depresivna stanja, anksioznost, zmanjšuje možgansko meglo.
Izboljšanje kognitivnih sposobnosti
Resasti bradovec slovi zaradi izjemnega vpliva na kognitivno delovanje. Zaradi spojin, kot so hericenoni in erinacini, ta goba pozitivno vpliva na izboljšanje spomina, osredotočenostjo in splošnim zdravjem možganov. Za izostritev svoje mentalne jasnosti in odklepanja polnega kognitivnega potenciala je bradovec res prava izbira.
Depresija in anksioznost
Te dve mentalni bolezni sta epidemija današnjega časa. Zaradi spodbujanja živčnega rastnega faktorja lahko resasti bradovec zmanjšuje nevarnost pojava katerega od naštetih stanj. Poleg tega lahko preprečuje nastanek anksioznosti in depresije s pomočjo zmanjševanja vnetij v telesu.
Podpora živčnemu sistemu
Bioaktivne komponente te gobe prispevajo k proizvodnji živčnega rastnega faktorja (NGF), ki je ključen za zdravje in vzdrževanje živčnih celic. Vključitev resastega bradovca v svojo rutino dobrega počutja lahko pomaga pri zmanjševanju vnetja in podpori uravnoteženemu živčnemu sistemu.
Zaviranje nevrodegenerativnih bolezni
Zaradi omenjenih vplivov na živčevje je ta goba močan agent pri zaviranju razvoja različnih bolezni, kot so demenca, alzheimerjeva bolezen, parkinsonova bolezen. Zaradi njenega negovalnega vpliva na živčne celice se posledice teh bolezni kažejo v blažjih oblikah in posameznik s pomočjo gobe lažje funkcionira pri vsakodnevnih opravilih.
Poleg hericenonov in erinacinov se v resastemu bradovcu nahajajo tudi druge spojine, kot na primer beta glukani, fitosteroli, polipeptidi, polisaharidi.. Zaradi teh učinkovin resasti bradovec tudi spodbuja zdravje črevesja, podpira imunski sistem, preprečuje vnetja, oksidativni stres. Zavidljiva kombinacija na enem mestu.
Povezave do podrobnosti in znanstvenih člankov:
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/22/4842
https://sci-hub.wf/10.2220/biomedres.40.125
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20834180/ https://www.jstage.jst.go.jp/article/biomedres/31/4/31_4_231/_article
https://sci-hub.wf/10.1016/j.foodchem.2014.08.078
https://www.mdpi.com/2073-4409/11/15/2284
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37958943/ https://www.mdpi.com/1422-0067/24/21/15960